Michael Bijnens

toneelschrijver en romancier

TAZ Theaterschrijfprijs

In 2013 won Bijnens op het theaterfestival TAZ in Oostende de SABAM Theaterschrijfprijs ter waarde van 7500 voor de teksten Iris, Bloedspoor en de film Falso Profeta.

Michael Bijnens is een literair talent. In een wereld verdeeld tussen goed en kwaad wil hij de dingen blootleggen. Hij delft, maakt zich vuil en schuwt het risico niet. Zijn visie is zwartgallig maar niet cynisch, er is nog hoop. De manier waarop hij zijn personages kleur geeft en hen woorden in de mond legt is prachtig. Zijn zinnen zijn rijk en van grote kwaliteit. Zijn présence is fascinerend en doet de toeschouwer twijfelen over wat fictie en realiteit is. Zijn werk is een zoektocht naar betekenis, op een positieve manier nog ongericht en op het scherpst van de snee. Zijn tekst is zijn ontdekkingstocht, even onvoorspelbaar als zijn avonturen. Hij zoekt het risico op, infiltreert en overstijgt het anekdotische van zijn geschiedenis om met de grote vragen bezig te zijn. De monoloog Iris brengt ons inziens het beste vorm en inhoud bij elkaar. Als een hedendaagse Jean Genet legt hij filosofische bespiegelingen rond schuld en onschuld naast alledaagse beslommeringen in de mond van zijn ‘personages’. In O falso Profeto neemt hij mentaal en fysiek het risico om zich te verdiepen in religie en misdaad met als hoogtepunt zijn gevecht met God. Bloedspoor toont de rijkdom aan verhalen die in het hoofd van Michael leven. Een berg aan ideeën en mogelijkheden die tegelijk als een molensteen om de maker zijn nek hangt en waarin de toekomst misschien verlossing zal brengen.

uit het juryverslag

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 Michael Bijnens